Datini, traditii, obiceiuri si superstitii legate de Rusalii
Dat fiind faptul ca si anul acesta vom avea un mini-concediu de Rusalii, v-am pregatit cateva datini, traditii si superstitii legate de aceasta sarbatoare.
La 50 de zile dupa Pasti se sarbatoreste minunea Pogorarii Duhului Sfant peste Apostolii Domnului, carora le-a dat putere divina, spre convertirea tuturor oamenilor. Aceasta sarbatoare populara este dedicata, in mod special, spiritelor mortilor, dar este si prilej al unor traditii vechi de sute de ani.
Crestinii ortodocsi sarbatoresc diferit Rusaliile, in functie de regiunea in care au crescut. In Moldova si Transilvania Rusaliile dureaza 3 zile, in Muntenia si Oltenia 7 zile, iar in zona Banatului, 8 zile.
In traditie, se crede ca cei care nu tin sarbatoarea vor fi pedepsiti de catre Rusalii, care sunt reprezentari mitice feminine, femei fabuloase, fiicele lui Rusalim Imparat si sunt spirite malefice. Ielele, asa cum li se mai spune, sunt spirite pierdute ale mortilor, care dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au petrecut Pastele cu cei vii, refuza sa se intoaca in lacasurile lor pamantene si incep sa faca rau oamenilor. Spre deosebire de strigoii mortii, care apar iarna. Ielele isi fac aparitia vara.
Potrivit traditiei, ele sunt fecioare frumoase, imbracate in alb, fecioare batrane, spirite sau duhuri rele si locuiesc prin paduri neumblate si neatinse de om, prin vazduh ori prin pustietati. Rusaliile sunt intotdeauna insotite de lautari, danseaza si intind mese mari pe iarba, lasand cenusa in urma lor. Ele petrec si danseaza feeric, muritorilor nefiindu-le permis sa le priveasca. Daca se intampla sa fie zarite sau daca, din greseala, se calca pe locul in care au dansat, unde iarba este arsa, persoana respectiva se imbolnaveste de o boala foarte grava numita in limbaj popular, „luat de Rusalii”.
Boala Ielelor se vindeca doar prin descantec sau prin intrarea in hora Calusarilor. In unele zone, se crede ca Ielele ursesc copiii la nastere si prezic moartea oamenilor. Pentru a se feri de aceste duhuri rele, oamenii obisnuiesc sa isi impodobeasca locuintele cu leustean, tei si usturoi sau incearca sa imbuneze spiritele mortilor cu ofrande. Rusaliile pedepsesc si pe aceia care lucreaza in aceasta zi si nu o pretuiesc si sarbatoresc asa cum se cuvine.
Superstitii de Rusalii
• In aceasta zi, oamenii poarta pelin la brau sau in san, pentru a fi feriti de mania ielelor;
• Nu se merge la camp, pentru ca Rusaliile ii pedepsesc pe cei care o fac, cu boala cunoscuta sub numele de amorteala, dambla, luat de vant sau ologeala;
• In Duminica Rusaliilor nu e bine sa te urci in arbori sau in locuri inalte;
• La poarta si in casa se pun flori, frunze de tei sau de nuc;
• In ziua de Rusalii, nimeni nu trebuie sa se certe, deoarece poate fi luat de Iele;
• E bine sa ai la tine trei fire de usturoi, in sin sau la brau;
• Femeile duc la biserica frunze de nuc si de tei;
• De la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamani, nu se mai culeg ierburi de leac;
• Daca in noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau te vei duce la fantana, vei cadea sub puterea Ielelor, deci este indicat sa eviti aceste lucruri.
Parasind miturile si revenind in lumea reala, sarbatorirea Rusaliilor este un nou prilej de relaxare alaturi de cei dragi. Va asteptam cu drag la Savoy Hotel Mamaia pentru un mini-concediu reusit!