3
 min timp de citire

7 lucruri pe care probabil nu le stiai despre Marea Neagra

Publicat pe
October 29, 2024
7 lucruri pe care probabil nu le stiai despre Marea Neagra

Indragostiti de mare, cum ne stiti, am decis sa va prezentam astazi un top al curiozitatilor despre viata din adancuri si unicitatea Marii Negre. Grigora Antipa considera Marea Neagra unica, Ovidiu o canta in scrierile sale, iar Eminescu a adorat-o…voi ce simtiti pentru frumoasa noastra Mare Neagra?

1. De unde numele de marea „Neagra”?
Exista mai multe legende ce povestesc despre originea numelui marii izolate, nume primit chiar in secolul al XV-lea. Unele spun ca tocmai felul sau de a fi, foarte periculoasa si plina de furtuni violente usor iscate in larg i-au conferit aceasta denumire, insa o alta explicatie logica ar fi strict pozitionarea sa pe harta. Marea a fost curtata de-a lungul timpului de greci, apoi de romani care i-au dat numele de „Pontus Euxinus” si mai apoi de turci, care i-au spus „Karadeniz” – marea intunecata, de miazanoapte, deoarece era localizata la Nord de Imperiul Otoman. Marii Mediterane i-au spus „Akdeniz” – marea alba, luminoasa, tocmai pentru ca se afla la Sud.


2. Potopul a crescut salinitatea marii
Apa Marii Negre are o salinitate relativ scazuta, in special in straturile superioare, de 17/1000, dar la origini, aceasta avea un nivel de salinitate mult mai scazut decat in prezent. Atunci cand furia apelor a rupt limba de pamant ce despartea marea de oceanul planetar si s-au format stramtorile Bosfor si Dardanele, apa foarte sarata din vechea mare Tetis au patruns in apele Marii Negre, odata cu multe specii noi.


3. Doua mari suprapuse – una vie si una moarta
Din cele povestite de cercetatorul Razvan Popescu-Mirceni, am inteles faptul ca dupa ce salinitatea marii a crescut, cele mai rezistente specii autohtone s-au mentinut langa gurile de varsare ale fluviilor, acolo unde apa nu era atat de sarata, in timp ce celelalte nu s-au putut adapta si au murit. „Toata aceasta masa de vietuitoare, nefiind curenti verticali, s-a asezat pe fundul marii si a inceput sa se descompuna, ceea ce a presupus un consum de oxigen. Asa se face ca astazi, in adancuri, nu exista oxigen, ci doar hidrogen sulfurat si, neexistand curenti verticali, acele ape raman aproape moarte“, explica cercetatorul. Acolo au mai ramas in viata doar bacteriile anaerobe, ceea ce demonstreaza insasi existenta a doua mari – una vie oxigenata si alta moarta. In lipsa curentilor verticali, cele doua lumi nu interactioneaza – „Tocmai de aceea Grigore Antipa considera ca Marea Neagra este unica“, spune Popescu-Mirceni.

4. Exista rechini in Marea Neagra?
Raspunsul este da, exista rechini in Marea Neagra, dar nu va speriati! Este vorba de fapt despre o singura specie de rechin al carei nume este Caine de mare (Squalus acanthias). El este un animal singuratic, ce traieste la adancimi foarte mari, intre 25 si 75 m adancime, la care scafandrii ajung rareori. Ceea ce ne linisteste cu adevarat este faptul ca acest animal nu ar fi periculos pentru oameni nici daca ar trai mai aproape de suprafata si de tarm, deoarece este sperios, are o lungime de 1,8 m lungime si o greutate de pana la 13 kilograme, deci este un rechin mic. Se hraneste de obicei cu pestii pe care ii gaseste la adancimile cu care este obisnuit, precum scrumbii, guvizi si hamsii.


5. Fertila pentru alge
Pe teritoriul tarii noastre, algele anuale se dezvolta foarte bine si sunt in cantitati mai mari decat la tarmul vecinilor bulgari, deoarece gasesc hrana de care au nevoie. Din cauza ca litoralul nostru se afla in apropierea locului de varsare a Dunarii in mare, fluviul aduce nutrientii cu care algele se hranesc. „In plus, Capul Kaliakra, din Bulgaria, functioneaza ca o bariera in calea apelor Dunarii, iar maricultura din zona favorizeaza dezvoltarea algelor perene“, spune biologul.


6. Ascunde specii pe cale de disparitie
In urma catorva studii amanuntite, cercetatorii din toate zonele costiere – Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina – au ajuns la concluzia ca peste 160 de specii de plante si animale marine si costiere sunt din ce in ce mai rare sau amenintate cu disparitia. In Cartea Rosie a Marii Negre gasim specii precum nisetrul, pastruga, zarganul, steaua de mare, foca de Kaliakra, crabul de piatra, marsuinul, tonul si randunica de mare.


7. Exista amenintarea unui tsunami!
Desi ni se pare greu de crezut, trebuie sa stim ca exista pericolul formarii de valuri uriase si in Marea Neagra. Un astfel de fenomen s-a produs in anul 1901, in zona Mangalia – „Cutremurul a fost in martie 1901, in zona Sabla, a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter si a produs valuri tsunami in zona Mangalia. Un astfel de cutremur mai poate avea loc peste 400-500 de ani“, a declarat prof. Gheorghe Marmureanu, director onorific al Institutului National de Fizica a Pamantului. De altfel, povestile vechii cetati elene Callatis sunt scufundate sub apele involburate ale Marii Negre.

Informatii pe cat de interesante, pe atat de importante pentru noi, romanii de pretutindeni, care suntem indragostiti de aceasta comoara de care ne bucuram in fiecare vara. Noi o sarbatorim in fiecare seara de vara cu evenimente distractive, plimbari pe plaja si seri de neuitat, doar la Savoy Hotel Mamaia!

Sursa: http://bit.ly/LucruriInediteMareaNeagra

Vino la Savoy, situat direct pe plaja, unde marea iti este la doar cativa pasi distanta.

Te asteptam sa te bucuri de soare, nisip si valuri la noi, la Savoy, unde fiecare zi este o promisiune a relaxarii totale si a bucuriei!